środa, 7 stycznia 2015

Galaretkowy trzęchacz inaczej śmietanowiec:)

Nie wiem dlaczego jeszcze się z wami nim nie podzieliłam:)

0,5l mleka
0,5 30% śmietanki
40gram żelatyny
2 galaretki o różnych kolorach
1szkl cukru

1. Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu. Poczekać aż stężeją.
2. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody(zrobi się taka papka, nie przejmujcie się).
3. 1szklankę(250ml) mleka zagotować i zalać nim żelatynę i cały cukier. Mieszać aż się rozpuści żelatyna i cukier. Wystudzić, ale uważać, żeby nie stężało.
4. Śmietankę wymieszać z pozostałą częścią mleka i dodać do poprzedniej masy(tej z żelatyna). Mieszać aż zacznie gęstnieć. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę.
5. Wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki.
6. Kiedy Trzęchacz stężeje- zajadać się.Uśmiechnięta


1 komentarz:

Miło mi, że odwiedziłeś mojego bloga. Dziękuję za każdy komentarz.:)