Jakiś czas temu robilam jagodzianki, przepis zaczekam pisać tu już dawnosi ale coś mi przerwalo.
Jagodzianki
Wg kolejności dodawania:
1szkl mleka
0.5 szkl cukru
Paczka drożdży
0.5kg mąki
Wymieszać wszystko i dodać pół kostki roztopionego masła. Dokładnie ugniesc. Zostawić na godzinę do wyrośniecia.
Ok 1.3litra jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wymieszać jagody z cukrem i maka. Wyrośniete ciasto chwilę przegnieść i lepic małe bułeczki nadziewane jagodami. Wyłożyć na blaszke i zostawić do wyrośniecia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 30min w 180st.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi, że odwiedziłeś mojego bloga. Dziękuję za każdy komentarz.:)