wtorek, 3 października 2017

Ciasto bez pieczenia Lodowa Gora

Ciasto to jest wariacją Galaretkowego Trzechacza, który już na blogu był. Tym razem miałam zrobić go na wesele i miały być 2 blachy tego ciasta.  Nie byłabym sobą gdybym zwyczajnie zrobiła 2 takie same blachy;)

Lodowa Gora
3 Galaretki przezroczyste o różnych smakach rozróżnić wg przepisu na opakowaniu i pokroić w sredni3j wielkości kostkę.

0.5l mleka
0.5l śmietany 30procent
30gram żelatyny
2 niebieskie galaretki (lub 40gram żelatyny i niebieski barwnik)
1szklanka cukru
łyżka cukru waniliowe
opcjonalnie 3 przezroczyste galaretki na wierzch.

Żelatyne i galaretki rozpuścić w 300ml gorącej wody. Szklankę mleka zagotować i zalać nią cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i galaretki. Kiedy ostygnie nieco- dodać pozostałe mleko i śmietanę.
Blachę wyłożyć biszkoptami, zalać niebieska masa(dość szybko się scina). Poukładać gęsto kostki przezroczystej galaretki tak żeby wystawaly ponad mase. Można górę zalać jeszcze 3 galaretkami przezroczystymi.

Bez warstwy galaretki u góry.  Wersja podstawowa.

Wersja z galaretka na górze i przyozdobiona na wesele:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, że odwiedziłeś mojego bloga. Dziękuję za każdy komentarz.:)