3szklanki mąki
1 szklanka cukru
3szklanki pure z dyni
2/3 szklanki oleju
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
pół szklanki bakalii, tabliczka czekolady pokrojona w kosteczkę
tabliczka czekolady do polania
Ubić pianę z białek i cukru. Dodać mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Wbić jajka, wlać olej i miksować. Dodać pure z dni. Dobrze zmiksować( na tym etapie bardzo się rozchlapywało, mimo że masa była dość gęsta). Wsypać bakalie i czekoladę, wymieszać.
Wlać do keksówki lub tortownicy. Piec 60minut w 185stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po 40minutach można przykryć górę papierem, żeby się nie przypaliła. U mnie góra była już dosyć przypieczona, a na dole jeszcze nie za bardzo, więc to ważne,żeby te 60 minut się piekło.
chętnie bym się skusiła
OdpowiedzUsuńPolecam.:) Jak nie ma dyni, można zastąpić marchewką;) Smak się prawie nie zmienia.:)
Usuńsuper ciacho !
OdpowiedzUsuńI szybko zniknęło:)
UsuńUwielbiam takie ciasto!
OdpowiedzUsuńJa też;) Uwielbiam wszystkie "czarne" ciasta;)
Usuń