wtorek, 15 października 2013

Pora na gotowanie- Roladki drobiowe z rydzami

Dziś przepis na roladki z piersi kurczaka faszerowane rydzami i żółtym serem:) 
Są one duszone w sosie beszamelowym, podawane z makaronem(lub jak kto woli ziemniakami, ryżem czy kaszą) i sałatką. Można zrobić też z pieczarkami jeśli ktoś nie ma lub nie lubi rydzy.)

Składniki na dwie porcie:
Na roladki:
1 pierś z kurczaka
2 plasterki żółtego sera
4 duże rydze lub kila małych (opcjonalnie kilka pieczarek)
1 mała cebula
przyprawy, olej

Na sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
mały serek topiony lub 3 trójąciki
sól, pieprzgałka muszkatołowa

Na sałatkę:
kilka liści sałaty lodowej
1 mała cykoria
1 mała cebula
1 pomidor
gotowy sos do sałatek
woda, oliwa
 + makaron, ziemniaki, ryż lub kasza (ja wolę makaron)
Wykonanie:
Grzyby umyć i osuszyć. Pierś z kurczaka przekroić na dwie części(na grubość) i "wystukać" jak na kotlety. Posypać przyprawami i odstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzany olej. Grzyby również pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Początkowo smażyć przez 5 minut na dużym ogniu, później zmniejszyć i dusić przez 20 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Piersi ułożyć na desce, na każdym kawałku położyć po plasterku sera, łyżkę uduszonych grzybów i zawijać w roladkę. Spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Odrobinkę grzybów zostanie na wierzch.

Margarynę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i parzyć ją przez kilka minut ciągle mieszając. Dolać mleko i wymieszać, żeby z mąki nie było grudek. Dodać serek topiony i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia serka. Doprawić solą i pieprzem.
Zalać roladki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 20-30 minut. 


Sałatę porwać, cykorię, cebulę i pomidor pokroić i wrzucić do miski. Rozrobić gotowy sos do sałatek i zalać nim warzywa. 

Makaron- ugotować, raczej jasne.;)
Po przełożeniu na talerz, wierzch posypać resztą grzybków.

Smacznego życzę!;)







7 komentarzy:

  1. No niebo w gębie! Chyba mój piątkowy obiad to będzie! :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha ! uwielbiam kurczaka ale z grzybami leśnymi jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm musi byc pyszne :).
    Zapraszam do mnie po wyróżnienie jeśli masz ochote :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że odwiedziłeś mojego bloga. Dziękuję za każdy komentarz.:)